Wielu z nas szuka nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnorakich zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak też bakłażanów.

W związku z tym kuchnia tego kraju odznacza się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak także znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto mieć świadomość tego?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które odróżniają się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. Przy tym dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są także zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty wyjątkowy smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, zgodnie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Stąd też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są wyjściem w obecnej sytuacji, gdy nadal dostęp do restauracji jest utrudniony albo zwyczajnie niemożliwy. Nie musimy się jednakże obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są identyczne, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Jedyną w swoim rodzaju przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.

Zobacz więcej: Restauracja gruzińska, wino gruzińskie Śródmieście, Wola, Żoliborz, Rembertów, Targówek, Ursus, Ursynów, Wawer, Wilanów, Włochy.