W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zagwarantować maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak też sprawdza zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu tyczy się wszystkich zakładów gastronomicznych, jak też firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co trzeba mieć świadomość tego?
Głównie powinno się zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, ażeby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak także doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Realizowane są też na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają też pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Ponadto, HACCP Hel prowadzi też szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest dobra praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, ażeby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały odpowiedni poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Polecam: GHP Władysławowo.